dijous, 23 de setembre del 2010

Nota de premsa del premi ASPID



Màrius Serra guanya el XIII Premi de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida a la Comunicació en favor de la normalització social de les persones amb discapacitat pel llibre Quiet


El jurat ha valorat l'especial sensibilitat i normalitat amb la qual Màrius Serra ha reflectit en la seva obra, els problemes de la vida diària de les persones amb discapacitat, en el seu llibre Quiet (Empúries, 2008): és la història de Lluís, en Llullu, un nen de 8 anys que pateix una encefalopatia que es pot qualificar de greu. En Llullu no es mou, no parla, no es pot valer per si mateix, però en canvi en Llullu està i es fa estimar. Quiet s’estructura en capítols breus que no estan ordenats de manera cronològica, sinó que van i vénen en funció dels records del pare, en aquest cas Màrius Serra. Així, vivim en primera persona les primeres crisis de Lluís, les estades als hospitals, les vacances i els viatges, reflexions de matinada, intents de creure en déu, en la medicina ... Una mena de dietari de la vida de Lluís i de la família.

Segons el jurat de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) "podríem definir Quiet com un joc de sensacions que arriba a provocar rialles, plors, indignació, reflexions i fins hi tot viatges. Una mena de dietari de la vida de la família. Màrius Serra ens parla del seu fill, però en el fons entrellegeixes el que bull per dins d’un pare amb un fill de l’ètnia Llullu -tal com ell ho defineix-. Cal destacar el nivell humorístic d’alguns passatges, la desdramatització de la problemàtica de la discapacitat, la capacitat de sobreposar i anar viatjant, tant literalment com físicament. Al llibre també hi ha moments tristos, la realitat és la que és, i els protagonistes són humans. Una manera de fer front als mals moments és precisament la verbalització de la història que ha culminat en forma de llibre. Que es respiri humor no deixa de ser un reflex de com la família es mou a la vida, i això no vol dir que no passi res, sinó que la duresa la del que passa, ha de servir per identificar noves forces que ens ajudin a continuar el camí amb dignitat. Aportant una visió positiva i sobretot possibilista de les oportunitats que la vida ens ofereix per seguir el nostre patró de vida.

És per tot això que el jurat ha considerat aquesta iniciativa com un magnífic exemple d’una bona pràctica en relació amb el compromís amb el nostre col·lectiu que promou, no només una participació activa i normalitzada de les persones amb discapacitat severa, sinó un acostament humanístic de la societat cap a aquestes persones afectades.”

Els altres guanyadors de la 13a edició del Premis ASPID a la integració social de persones amb discapacitat han estat el restaurant Dans le noir? (Premi a la Innovació), el grup musical Ambaparà (Premi a la Solidaritat) i la Caixa de Sabadell (Premi a l’Empresa). L’acte de lliurament del guardons, organitzats per l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID), tindrà lloc el pròxim dilluns, dia 27 de setembre, a partir de les 19 h, al saló Víctor Siurana de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. L’acte serà presidit per Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya; Joan Viñas, rector de la Universitat de Lleida; Àngel Ros, alcalde de Lleida; i Jaume Gilabert, president de la Diputació de Lleida.

Aquests premis, uns dels guardons estatals més prestigiosos en l'àmbit de la discapacitat, estan destinats a reconèixer la tasca d'entitats, institucions o persones físiques que s'han distingit en favor de la integració social de les persones amb discapacitat física.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Per molts anys i gràcies!!!
Un premi ben merescut.
Imma C.